Terug

Nederland draait geldkraan dicht voor ontwikkelingshulp

Politiek

20 feb 2025, 18:52

Link gekopieerd

Nederland heeft een ingrijpende verandering aangekondigd in het beleid rond ontwikkelingshulp. De overheid heeft besloten om miljarden te bezuinigen en voortaan de eigen belangen voorop te stellen. Dit betekent dat de financiële steun voor belangrijke thema's zoals vrouwenrechten, gendergelijkheid, onderwijs en cultuur aanzienlijk verminderd zal worden.

Volgens minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp gaat het om een bezuiniging van ongeveer een derde van het totale budget voor ontwikkelingssamenwerking. De minister heeft aangegeven dat de groei van dit budget in de komende jaren niet meer doorgaat. Dit besluit is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord, dat de basis vormt voor het beleid van het kabinet.

De eerste fase van deze bezuinigingen richtte zich op organisaties die in Nederland subsidies ontvangen, maar vaak geen concrete resultaten boeken voor ontwikkelingsprojecten in Afrika. De minister heeft hen aangespoord om hun werkzaamheden beter te onderbouwen. De tweede fase, die nu van start gaat, betreft grotere bedragen die bestemd zijn voor ontwikkelingsprojecten in Afrikaanse landen. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe deze middelen opnieuw zullen worden verdeeld, maar de verwachting is dat er minder geld beschikbaar zal zijn.

De veranderingen in het beleid hebben geleid tot veel verdeeldheid onder politici en hulporganisaties. Veel organisaties zijn bezorgd dat jarenlang opgebouwde inspanningen tenietgedaan worden. Hulporganisaties zoals Oxfam Novib hebben de aangekondigde bezuinigingen als onmenselijk bestempeld. Zij vrezen dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor vrouwenrechten en andere belangrijke sociale thema's.

Syp Wynia, politiek commentator, wijst erop dat Nederland een duidelijk signaal afgeeft met dit beleid. Waar eerder de nadruk lag op altruïsme en het helpen van andere landen, wordt nu gesteld dat hulp alleen zinvol is als het ook ten goede komt aan Nederland zelf. Dit vraagt om een nieuwe manier van denken over ontwikkelingshulp. De minister heeft benadrukt dat hoewel er minder geld naar projecten voor gendergelijkheid en onderwijs gaat, Nederland zich wil richten op voedselzekerheid, watermanagement en gezondheidszorg, gebieden waarin ons land sterk is.

De bezuinigingen op ontwikkelingshulp zijn niet zonder precedent. In de Verenigde Staten heeft voormalig president Trump soortgelijke maatregelen genomen door het budget voor ontwikkelingshulp te verlagen en de focus te verleggen naar de belangen van de VS. Dit lijkt een wereldwijde trend te zijn die ook in Nederland nu voet aan de grond krijgt.

Critici van het nieuwe beleid stellen dat er een misverstand heerst over de effectiviteit van ontwikkelingshulp. Er wordt vaak gedacht dat financiële steun direct leidt tot een betere levensstandaard in ontvangende landen, maar dat is niet altijd het geval. Het is essentieel dat ontwikkelingshulp op een slimme manier wordt ingezet om zowel lokale als nationale belangen te dienen.

In de toekomst zal het dus belangrijk zijn om te bekijken hoe deze bezuinigingen daadwerkelijk zullen uitwerken en of de nieuwe focus op eigen belangen enige positieve impact zal hebben. De discussie over de rol van ontwikkelingshulp en wat de beste aanpak is, zal nog wel even voortduren.

Dit artikel is deels tot stand gekomen met de hulp van AI.