Terug
Politiek
Vandaag, 19:17
Deze week staat de Haagse politiek in het teken van de "Hollandse hap". In de overheidskantines wordt er uitsluitend lokaal en seizoensgebonden voedsel geserveerd. Dit initiatief volgt op een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB), die de nadruk wil leggen op de kwaliteit van de Nederlandse landbouw en de verbinding tussen boeren en burgers.
Verslaggevers hebben de sfeer in Den Haag geproefd en gekeken naar wat er op het menu staat. Geen exotische gerechten, maar traditionele Hollandse kost zoals spruitjes, stoofvlees en rookworst. De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de Nederlandse boeren, die volgens de initiatiefnemers de beste producten ter wereld leveren.
Femke Wiersma
Toch is er verdeeldheid en kritiek op dit initiatief. Critici zoals journalist Martin Visser benadrukken dat de Nederlandse landbouw juist floreert dankzij export, en dat het idee van een "Hollandse hap" de realiteit van de internationale handelswereld oversimplificeert. Nederland is immers een belangrijke speler in de wereldwijde landbouw, met een exportwaarde die veel hoger ligt dan de import. Martin Visser vraagt aan tafel of we dit juist dan moeten doen, aangezien: ‘We exporteren veel maar dan dat wij importeren en wij verwerken ook veel’.
Martin Visser
Daarnaast blijkt uit gesprekken met ambtenaren dat velen zich niet bewust zijn van de herkomst van hun voedsel. Dit roept de vraag op of deze actie daadwerkelijk leidt tot meer bewustzijn over de oorsprong van voedsel. De BBB hoopt dat mensen hierdoor vaker stilstaan bij waar hun producten vandaan komen en bewuster kiezen voor lokaal voedsel.
Al met al is de week van de Hollandse hap een interessante poging om de Nederlandse gastronomie en landbouw te promoten, maar het roept ook belangrijke vragen op over de plaats van Nederlandse producten in de wereldwijde voedselketen.
Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.