Terug

'Uiteindelijk zijn het vaak de kinderen die de prijs betalen'

Maatschappij

29 apr 2025, 19:22

Link gekopieerd

In Kampen verblijft een gezin al 159 dagen in een kerk in een poging om uitzetting naar Oezbekistan te voorkomen. Dit gezin heeft elf jaar in Nederland gewoond en doorliep vier asielprocedures, die allemaal zijn afgewezen. De IND beschouwt Oezbekistan als een veilig land, maar het gezin blijft vasthouden aan hun claim op asiel.

De situatie is bijzonder schrijnend, vooral voor de kinderen. Ze kunnen niet naar school, hebben geen toegang tot buitenactiviteiten en leven in constante onzekerheid. De dominee van de kerk legt uit dat kerkasiel, de bescherming die zij bieden, een recht is volgens de wet. Dit betekent dat de politie de kerk niet binnen kan komen zolang er een kerkdienst gaande is.

Kamerlid Diederik Boomsma pleit voor strengere regels rondom de herhaalde asielaanvragen. Hij stelt dat de huidige situatie, waarin mensen keer op keer een aanvraag kunnen indienen, leidt tot onnodige impasses. Dit veroorzaakt niet alleen stress voor de betrokken gezinnen, maar ook een belasting voor de samenleving.

De politiek werkt aan nieuwe wetgeving om deze herhaalaanvragen te beperken. Dit omvat strengere eisen voor het indienen van nieuwe feiten en een verwijtbaarheidstoets. Boomsma benadrukt dat, hoewel het de overheid aan menselijkheid ontbreekt, wetten en regels moeten worden nageleefd.

Het is duidelijk dat er een grotere discussie gaande is over de aanpak van asielprocedures in Nederland. Er zijn zorgen dat de huidige benadering niet alleen de gezinnen in een vicieuze cirkel houdt, maar ook de politiek onder druk zet. Nieuwe maatregelen worden besproken, maar voor de betrokken gezinnen in Kampen is de realiteit van hun situatie nog steeds uiterst pijnlijk.

Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.