Terug

Steeds meer asielzoekers op overlastlijst: 'Maak niet meewerken strafbaar'

Maatschappij

17 mrt 2025, 19:29

Link gekopieerd

In Nederland is er de laatste tijd veel aandacht voor asielzoekers die overlast veroorzaken. Begin 2023 stonden er 576 asielzoekers op de zogenaamde T X-lijst, maar dat aantal is inmiddels gestegen naar 1.180. Deze lijst bevat asielzoekers die crimineel gedrag vertonen of regelmatig problemen veroorzaken in asielzoekerscentra (AZC's) en daarbuiten.

De stijging van het aantal mensen op deze lijst roept veel vragen op. Verslaggevers en politici wijzen op de drukte in de AZC's en de lange wachttijden voor asielaanvragen als mogelijke oorzaken. Asielzoekers moeten soms wel twee jaar wachten op duidelijkheid over hun status, wat kan leiden tot frustratie en overlast.

We moeten als Europa optreden.

Madeleine van Toorenburg, Eerste Kamerlid CDA

In verschillende gemeenten, zoals Maarheeze, ervaren bewoners de gevolgen van deze overlast. Veel inwoners voelen zich niet meer veilig in hun eigen omgeving. Winkeliers en buurtbewoners hebben melding gemaakt van diefstal, intimidatie en zelfs geweldsincidenten, vaak gepleegd door asielzoekers. De angst onder de bewoners is tastbaar, met verhalen van mensen die zich niet meer vrij voelen om hun dagelijkse leven te leiden.

Maak niet meewerken bij terugkeer strafbaar.

Madeleine van Toorenburg, Eerste Kamerlid CDA

Politici, zoals leden van de VVD, pleiten voor een strengere aanpak van overlastgevende asielzoekers. Er wordt gespeculeerd dat er veel meer mensen op de lijst zouden moeten staan, maar dat er onvoldoende meldingen worden gedaan door instanties zoals het COA.

De vraag blijft hoe het Nederlandse beleid zal veranderen om deze problematiek aan te pakken. Er is behoefte aan een effectievere controle en toezicht in de AZC's, zodat het aantal overlastgevende asielzoekers kan worden verminderd en de veiligheid van inwoners kan worden gewaarborgd.

Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.