Terug

'Samenwonen met studenten helpt gevangenen re-integreren'

Maatschappij

17 mrt 2025, 19:28

Link gekopieerd

In Nederland worstelen we met het probleem van overvolle gevangenissen en hoge recidivecijfers. Ongeveer de helft van de ex-gedetineerden komt binnen twee jaar opnieuw met justitie in aanraking. Dit wijst op de noodzaak voor een andere benadering van re-integratie in de samenleving.

Annemarie van Gaal, een bekende opinemaker, stelt het Deense gevangenissysteem voor als een inspirerend voorbeeld. In Denemarken mogen gedetineerden in de laatste maanden van hun straf samenwonen met studenten. Dit biedt hen de kans om te wennen aan het leven buiten de gevangenis en sociale vaardigheden op te bouwen. Studenten krijgen in ruil hiervoor een goedkopere kamer, wat hen motiveert om deel te nemen aan dit experiment.

Ze leren in de gevangenis niet hoe ze een goede burger zijn.

Annemarie van Gaal, opiniemaker

Het idee van samenwonen met studenten kan de gedetineerden helpen om een beter toekomstperspectief te ontwikkelen. Door samen te koken, boodschappen te doen en gesprekken te voeren, leren ze sociale omgangsvormen en bouwen ze een netwerk op. Dit kan cruciaal zijn voor hun re-integratie en het verminderen van recidive.

Oud-gevangenisdirecteur Madeleine van Toorenburg benadrukt dat het essentieel is om gedetineerden langzaam terug te laten keren naar de samenleving. Dit kan door hen in een halfopen inrichting te plaatsen waar ze hun vrijheden kunnen verdienen. Creatieve oplossingen zijn nodig om het huidige tekort aan cellen aan te pakken, en het Deense model biedt een interessante invalshoek.

Van een lange gevangenisstraf word je geen beter mens.

Annemarie van Gaal, opiniemaker

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit soort initiatieven niet moeten worden gezien als een beloning voor crimineel gedrag, maar als een kans voor gedetineerden om hun leven weer op de rails te krijgen. Door hen iets te laten verliezen, zoals de kans op een betere toekomst, kunnen we de recidive mogelijk verlagen en bijdragen aan een veiligere samenleving.

Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.