Terug

Maatschappij
Gisteren, 19:40
Vergeet Sint-Maarten en Movember. November is de maand van de thuisslachting. Deze eeuwenoude traditie, die ooit gebruikelijk was op het platteland, komt weer tot leven. Verslaggever Jasmine ging langs bij slager Herman ter Weele in het Gelderse Oene, om te kijken wat dat zogenaamde thuisslachten is.
November als slachtmaand is een gelegenheid om de ambachtelijke slagerij in ere te herstellen. Boeren slachtten vroeger hun eigen varkens en koeien om zich voor te bereiden op de koude winter. Tegenwoordig wordt de traditie op een andere manier nieuw leven ingeblazen.
Het is vooral bedoeld om betrokkenheid bij de slacht te bevorderen. Op deze manier weet je waar de gehaktbal, de worst of de biefstuk op je bord vandaan komt.
Daarnaast is het goed om te laten zien wat het aloude ambacht precies behelst. Dat vindt ook slager Herman ter Weele: 'We kunnen het nog steeds.'
Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.