Terug

'Kinderen worden vermoeid met slavernijverleden'

Maatschappij

7 juli 2025, 08:58

Link gekopieerd

Deze week hebben we Keti Koti herdenkt, de dag waarop Nederland de afschaffing van de slavernij viert. Er zijn al jaren stemmen die pleiten voor 1 juli als nationale vrije dag. Dit onderwerp heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen, vooral omdat er een groeiende discussie is over herstelbetalingen aan de afstammelingen van slaven.

De meningen over het maken van Keti Koti tot een nationale feestdag lopen sterk uiteen. Voorstanders beargumenteren dat een officiële vrije dag recht zou doen aan het verleden en de trots van de gemeenschap die deze dag viert. Ze stellen dat het belangrijk is om slavernij te herdenken en te vieren dat deze is beëindigd.

Aan de andere kant zijn er ook veel tegenstanders die zich zorgen maken over de implicaties van zo'n nationale feestdag. Opiniemaker Lale Gül wijst op de complexiteit van de discussie, waarbij de vraag rijst waarom deze specifieke groep een nationale feestdag zou krijgen, terwijl andere minderheden dat niet hebben. Dit zou kunnen leiden tot een eindeloze discussie over wie recht heeft op een feestdag en wie niet.

Onderzoek toont aan dat een meerderheid van de Nederlanders tegen het idee is om Keti Koti een nationale feestdag te maken. Veel mensen voelen dat de huidige elf nationale feestdagen al voldoende zijn. Daarnaast zijn er zorgen over hoe kinderen met dit onderwerp worden geconfronteerd in het onderwijs. Sommigen vinden het niet gepast om jonge kinderen al op vroege leeftijd met zulke zware thema’s te belasten.

Kinderen moeten handboeien tekenen en zware speeches aanhoren over het slavernijverleden'

Lale Gül, opiniemaker.

De discussie over Keti Koti en herstelbetalingen is dus niet alleen een kwestie van feestdagen, maar raakt ook aan bredere maatschappelijke en historische vragen. Het lijkt erop dat deze discussie voorlopig nog niet opgelost zal zijn.

Dit artikel door de redactie geschreven, deels met ondersteuning van AI.